0
0 0 Kč

Košík je prázdný

MENU
Změna v jídelníčku

Strava Změna v jídelníčku Vydáno: 24.10.2023

Karel Šedivý Autor článku
Karel Šedivý

Potřebujete změnu? Zpestřete si jídelníček zvěřinou

Nebude to trvat zase tak dlouho a příroda se začne měnit. Vzduch bude chladnější a rána nás budou vítat mlhavými opary. Nejen barevná hra listů nám naznačí, že léto je zkrátka pryč. Změna nastane také v jídelníčku. I když v něm zeleninové saláty určitě zůstanou i nadále, přeci jen je alespoň občas vystřídá potřeba dát si něco vydatnějšího. Co to tentokrát zkusit se zvěřinou?

Maso volně žijící zvěře má od běžně chovaných hospodářských zvířat z velkochovů odlišnou chuť. Je to dáno pochopitelně druhem zvířete, ale rovněž možností volného pohybu. V kombinaci s přirozenou, kdykoliv dostupnou potravou, se tak vytváří optimální množství svaloviny a tukové tkáně. Maso ze zvěřiny je výživné, obsahuje dostatečně vysoké množství kvalitních bílkovin, minerálních látek i vitamínů. Ale ani v přírodě nemusí být všechno tak čisté, jak to na první pohled vypadá, proto by ulovené kusy vždy měly být odborně zkontrolovány z hlediska zdravotní nezávadnosti.

Nejčastěji bývají různé druhy zvěřiny dostupné zejména během podzimu, což je dáno tradičně pořádanými hony. Během celého roku je pak možné zvěřinu zakoupit mraženou, takže si lze na ní pochutnat v podstatě kdykoliv. Pokud si nejste jisti, zda by vám chutnala, zkuste pro začátek například jelení kýtu bez kosti. Maso má pevnou strukturu a chuťově se snad dá částečně přirovnat k masu hovězímu. Pokud jste ve vaření začátečník či neplánujete zkoušet složitější receptury, můžete zmíněnou kýtu připravit dvěma naprosto jednoduchými způsoby. Stačí maso nakrájet na menší kousky, osolit a vložit na trochu zlehka rozehřátého oleje, může být klidně i ten extra panenský olivový. Rovněž je možné jako základ použít restovanou cibulku. Poté stačí přiklopit a zahřívat tak, aby vše pouze jemně probublávalo. Dusíme do měkka, jako příloha se v našem případě skvěle hodí rýže. Během vaření by nemělo být nutné maso podlévat, protože se vytvoří relativní dostatek vlastní šťávy. Jedná se o nenáročnou, jednoduchou a dietní úpravu, kterou by měl zvládnout snad každý. Kromě soli se jako koření ke zvěřině hodí kromě některých dalších zejména dvě hojně používaná, a to jalovec a rozmarýn, proto je rovněž neváhejte vyzkoušet. Současně lze vhodným způsobem připravit i steak z jelení kýty, případně k této úpravě použít přímo jelení svíčkovou. 

Pokud tedy hledáte potřebnou změnu ve svém jídelníčku, může být občasná konzumace zvěřiny vítaným zpestřením. Podobně jako v tréninku je i výživa postavena na určité rozmanitosti s osvědčeným základem. Se zvěřinou ani jinými druhy masa (rybí, kuřecí, vepřové) to ve většině případů není nutné přehánět. Potřebnou energii a bílkoviny lze čerpat i z jiných zdrojů a celodenní menu tak může být postavené nejen na bílkovinách živočišného, ale i rostlinného typu. Pokud vás předcházející řádky zaujaly, neváhejte a zkuste si něco dobrého připravit. Pokud použijete kvalitní surovinu od prověřeného dodavatele či prodejce, určitě tahle sázka na divočinu nebude mířit vedle.

Text: Karel Šedivý

Karel Šedivý

Karel Šedivý
Odborné články, konzultace, poradenství, trenér I. třídy, absolvent Trenérské školy FTVS Univerzity Karlovy v Praze

Trenér I. třídy se specializací kulturistika (absolvent Trenérské školy Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze), absolvent Trenérské školy Petra Stacha, autor čtyř publikací, tištěných článků a téměř tisícovky příspěvků a reportáží uveřejněných na internetových stránkách vydavatelství Svět kulturistiky

GOLDFITNESS Prodejna Praha 10

V Olšinách 78/1270, 100 00 - Praha 10 - Strašnice

Pondělí - Pátek: 9 - 19 hod.

+420 274 774 632

GOLDFITNESS Sklad a prodejna Praha 8

Zdibská 2/229 (areál Zdibská), 182 00 - Praha 8 - Kobylisy

Pondělí - Pátek: 9 - 17 hod.

+420 736 631 669