0
0 0 Kč

Košík je prázdný

MENU
Vícesložkové proteiny - popis a porovnání

Suplementy Vícesložkové proteiny - popis a porovnání Vydáno: 29.11.2021

Michal Dimelis Autor článku
Michal Dimelis

Protein je základním stavebním kamenem v lidském těle. Lidský organismus se bez něho neobejde. Neukládá se do zásoby, získáváte ho pouze ze stravy. Pro sportovce je bílkovina nebo-li protein alfou a omegou jejich stravovacího režimu. Existuje spousta možností jak se stravovat, v žádném ale jídelníčku sportovce se bílkoviny nijak neomezují a jsou základem každého sportujícího. Denní příjem bílkovin by se měl pohybovat kolem 2g na 1/kg tělesné hmotnosti u sportujícího a aktivního člověka. Jelikož ujíst ze stravy vyšší množství bílkovin může být pro spoustu lidí problémem, proto existují doplňky stravy v podobě proteinových nápojů, které ulehčí našemu trávení.

VÍCESLOŽKOVÉ PROTEINY
Kombinace dvou či více druhů postupně uvolňujících se bílkovin. Většina z nich tedy obsahuje jak bílkoviny rychlé (syrovátkový protein), tak i bílkoviny pomalejší (kasein, vaječný protein..). Jejich výhodou o proti rychlé syrovátkové bílkovině je univerzální použití. Vícesložkové proteiny lze totiž užívat jak po tréninku, tak i kdykoliv během dne a na noc. Díky tomuto pozvolnému uvolňování bílkovin dodáváte tělu potřebné aminokyseliny po delší dobu až 6 hodin. Tudíž pokud by někdo uvažoval o pořízení např. syrovátkového proteinu po tréninku a během dne a kaseinu na noc, pak nemusí kupovat 2 různé druhy proteinů, ale stačí mu si pořídit pouze 1 univerzální vícesložkový protein, který pak může konzumovat kdykoliv během dne i večer.

Opět je zde důležité umět číst ve složení, aby vícesložkový protein obsahoval kvalitní zdroje bílkovin, co nejlépe využitelné a fuknční. Čistota produktu a bez balastních látek by již v dnešní době měla být samozřejmost. Výrobce by měl uvádět procentuální množství jednotlivých druhů bílkovin, aby konečný spotřebitel viděl, kolik rychlých a pomalých bílkovin protein obsahuje.

POROVNÁNÍ
Vyberu od nejznámějších výrobců jejich víceslosložkový protein a porovnám je společně, aby jste viděli jak jejich pozitiva tak i negativa. Začneme za mě nejlepším proteinem, který já osobně řadím nejvýše a právě s ním budu porovnávat zbytek proteinů, aby bylo jasně vidět proč právě tento protein je v mých očí nejlepší.

GF NUTRITION - Diamond Protein Blend
1. Micelární kasein - Německo (50%), ultrafiltrovaný nedenaturovaný (nativní) syrovátkový proteinový izolát WPI a ultrafiltrovaný nedenaturovaný (nativní) syrovátkový koncentrát v garantovaném poměru izolát:koncentrát 70:30 (40%) - VOLAC Velká Británie, vaječný albumin (10%) - Německo

2. Kakaový prášek, himálajská sůl, barvivo karamel, aroma čokoláda

3. Trávicí enzymy Opti-7-DigestTM (lipáza, celuláza, papain, alfa-amyláza, proteáza, laktáza, bromelain)

4. Probiotika LactoSpore® (Bacillus coagulans)

5. Vitamin B3 (niacin), vitamin B6, vitamin B2, vitamin B1 (thiamin), Kyselina listová, vitamin B7 (biotin), vitamin D3 (cholekalciferol), vitamin B12 (kyanokobalamin)

6. Sladidlo steviolglykosidy, sukraloza

VS. MYOTEC - Royal Protein
1. Ultrafiltrovaný nedenaturovaný syrovátkový proteinový koncentrát - Rakousko, Německo (46%), ultrafiltrovaný nativní mléčný proteinový koncentrát (80% micelární kasein, 20% syrovátkový protein) - Rakousko Německo (46%)

2. Kakaový prášek, aroma, emulgátor - sojový lecithin, zahušťovadlo - xantanová guma

3. Vitamín D3 (cholekalciferol)

4. Sladidlo - steviolglykosidy

Prvním porovnávaným proteinem je protein od Myotecu. Když se podíváme na rozdíl bílkovin, které oba obsahují, tak je zřejmé že oba obsahují skoro stejně micelárního kaseinu, tedy polovinu. Rozdíl je pak v syrovátkovém zastoupení kde Diamond tvoří ve většině kvalitnější syrovátkový izolát o proti koncentrátu, který má v zastoupení pouze Royal Protein. Dále navíc Diamond obsahuje vaječný albumin, tedy třetí zdroj bílkovin, Royal Protein obsahuje pouze dva zdroje. Diamond dále navíc obsahuje značkové trávicí enzymy, probiotika a spoustu přidaných vitamínů. Royal Protein má navíc v sobě zahušťovadlo a emulgátor, oba jsou slazeny Stévií, kde Diamond ještě v menším zastoupení sukralózou. Chválím i protein od Myotecu, že uvádí původ bílkovin. Každopádně lepší podíl zastoupených bílkovin má Diamond a v tom ho vidím výše.

VS. PROM-IN - Pentha PRO Balance
1. Směs bílkovin (micelární kasein, syrovátkový proteinový koncentrát zpracovaný metodou CFM, enzymatickou hydrolýzou upravený syrovátkový protein, sušený vaječný albumin, syrovátkový proteinový izolát zpracovaný metodou CFM)

2. Odtučněný kakaový prášek 8 %, zahušťovadlo guarová guma, aroma

3. Enzymy: laktáza, bromelain, papain

4. Sladidlo - sukralóza

Dalším porovnávaným proteinem je vícesložkový protein od českého výrobce Prom-in. Jak je evidentní, tak právě Prom-in neuvádí procentuální množství jednotlivých složek bílkovin, což je za mě velké minus, ačkoliv lze domýšlet že nejvyšší podíl bude mít dle složení micelární kasein. Též není uveden původ bílkoviny jako u předešlých dvou proteinů, tudíž další velké minus. V porovnání s Diamondem a Royalem Pentha zaostává.

VS. REFLEX - 3D Protein
1. Koncentrát mléčné bílkoviny (45 % micelární kasein, 45 % nativní syrovátkový protein), proteinový izolát (vaječný bílek) (10 %)

2. Aroma, kakaový prášek (2,5 %), zahušťovadlo karboxylmethyl celulóza, protispékavá látka oxid křemičitý

3. Probiotika LAB2PRO® (Bifidobacterium Bifidum, Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Acidophilus)

4. Sladidla - sukralóza, steviol-glykosidy

Třetím porovnávaným proteinem je vícesložkový protein od Reflexu. Na rozdíl od Penthy je zde procentuální podíl jednotlivých složek bílkovin, ovšem Reflex neuvádí jejich původ. Navíc celkově protein není tak čistý jako Diamond Blend, který navíc ještě obsahuje trávicí enzymy a vitaminy.

VS. WEIDER - Protein 80 PLUS
1. Kaseinát vápenatý 57%, syrovátkový koncentrát 20%, mléčný izolát 18%, sušený vaječný albumin 3%

2. Aroma, zahušťující látka:guarová guma

3. Sladidla - Acesulfam-K, cyklamát sodný, sukralóza

Čtvrtým porovnávaným proteinem je vícesložkový protein od Weideru.Velmi známý a tradiční protein, který ovšem těžce zaspal dobu. Tohle je pro mě opravdovým oříškem, jak ho vůbec porovnávat s Diamondem či s otatníma předešlýma proteinama, jelikož tento je za mě absolutně nejhorším. Hlavní proteinová složka je velmi špatně stravitelný kaseinát vápenatý, který tvoří více než polovinu tohoto velmi drahého proteinu, ačkoliv kaseinát vápenatý je na něm jedna z nejlevnějších složek. Následuje obyčejný syrovátkový koncentrát bez uvedeného způsobu výroby, opět další hůře stravitelný mléčný izolát. Samozřejmě ani Weider neuvádí původ bílkoviny na etiketě. Jediným plusem je, že alespoň uvádí procentuální množství jednotlivých složek, i když v tomto případě to je spíš minusem :) . Dalším hrůzostrašným bodem jsou použitá sladidla, kde převládají škodlivější Acesulfam-K a cyklamát sodný.

VS. PHD NUTRITION - Diet Whey
1. Syrovátkový koncentrát, mléčný koncentrát (z toho 80% micelární kasein), sójový izolát

2. Nízkotučný kakaový prášekwaxy ječná mouka, moučka z lněného semínka, 
zahušťovadla (arabská guma, guarová guma, xanthanová guma), aroma, glukózový sirup
 
3. L-karnitin, zelený čaj extrakt, konjugovaná kyselina linolová (CLA) prášek [olej z Světlice barvířské (bohatý na CLA)
 
4. Sladidlo - sukralóza
 
Předposledním pátým porovnávaným proteinem je vícesložkový protein od anglického výrobce PhD. Dle složení převažuje rychlejší syrovátková bílkovina (koncentrát), ale optě není zde uveden procentuální podíl. Bohužel je zde zastoupen i sójový izolát, který dle mě do kvalitního proteinu nepatří. Dále je zde přespříliš zbytečně přidaných aditiv. Protein navíc obsahuje tuky spalující látky jako CLA, karnitin a zelený čaj, ovšem vše v nízkém zastoupení, tudíž o dietním proteinu nemůže být v tomto případě řeč.
 

VS. BSN - Syntha 6
1. Syrovátkový proteinový koncentrát, syrovátkový proteinový izolát, kaseinát vápenatý, micelární kasein, mléčný proteinový izolát, vaječný bílek, sušené mléko

2. Peptidy glutaminu
 
3. Emulgátor: sójový lecitin, maltodextrin, polydextróza, celulózová guma, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, aroma (mléko), středně větvené triglyceridy - prášek (středně větvené triglyceridy, kaseinát sodný, emulgátor (estery kyseliny citronové z mono a diglyceridů), antioxidant (směs tokoferolů), sůl
 
4. Sladidla - Acesulfam-K, sukralóza

Posledním
porovnávaným proteinem je vícesložkový protein od amerického výrobce BSN. Až přemrštěné množství zastoupených bílkovin bez udávání procentuálního podílu, tak to já vidím Synthu. Převažujou rychlejší bílkoviny před pomalejšími. Ale ptám se, proč obsahuje kaseinát vápenatý (špatně stravitelný) a i mnohem lepší micelární kasein? Ovšem větší zastoupení dle pořadí ve složení bude mít kaseinát vápenatý a důvodem bude nižší cena (za to ale i velmi nízká kvalita). Sušené mléko, to už je spíše k pláči. Původ bílkoviny samozřejmě není znám. Plusem je přidaný glutamin. Pak ale převažuje spousta zbytečně přidaných aditiv a např. maltodextrin či polydextróza opravdu do kvalitního proteinu nepatří. Sladidlo Acesulfam-K už jen potvrzuje můj pohled na tento nepovedený protein.

Diamond Protein BLEND z tohoto výběru vícesložkových proteinů jednoznačně vítězí, jelikož je u něj znám jasný původ surovin a celkově je nejčistější bez přidaných aditiv a s nejlepším složením. Hned na druhém místě řadím Royal protein od Myotecu.

V příštím díle se podíváme na kaseinové (noční) proteiny.

Hezký den Vám všem

Michal Dimelis

Michal Dimelis
Poradce pro výživu se zaměřením na sportovní suplementaci a zdravý životní styl.

Absolvent Face Fitness Academy se zaměřením na suplementaci, fitness a kondiční kulturistiku. V oblasti fitness a doplňkové výživy se pohybuje od roku 2011. Ve firmě Goldfitness s.r.o. působí na pozici poradce, konzultanta a prodejce od roku 2015. Aktivně se věnuje kondiční kulturistice a zdravému životnímu stylu.

GOLDFITNESS Prodejna Praha 10

V Olšinách 78/1270, 100 00 - Praha 10 - Strašnice

Pondělí - Pátek: 9 - 19 hod.

+420 274 774 632

GOLDFITNESS Sklad a prodejna Praha 8

Zdibská 2/229 (areál Zdibská), 182 00 - Praha 8 - Kobylisy

Pondělí - Pátek: 9 - 17 hod.

+420 736 631 669