0
0 0 Kč

Košík je prázdný

MENU
Vše o syrovátkové bílkovině

Zajímavosti Vše o syrovátkové bílkovině Vydáno: 15.10.2010

Původ

Než se začneme věnovat podrobnostem, pokusíme se objasnit, odkud se syrovátková bílkovina vůbec bere a jak se vyrábí.

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Za použití nejnovějších technologií prochází sladká syrovátka složitým procesem filtrací – mikrofiltrace, ultrafiltrace a moderní CFM technologie (Cross Flow Microfiltration). Když sladká syrovátka prochází těmito filtry, dochází k odplavení tuku a laktózy a zůstává koncentrovaná bílkovina, která je v tekutém stavu. Tento tekutý koncentrát se usuší a přidá se lecitin. Celý proces se provádí bez použití nadměrného tepla, aby nedošlo k poškození bílkoviny. Možná jste však také slyšeli o jiném výrobním postupu zpracování, ke kterému dochází za použití iontoměniče. Při tomto procesu je sladká syrovátka smíchána se speciální pryskyřicí ve velkých reakčních nádobách. Tyto nádoby jsou napájeny elektřinou a pryskyřice má za úkol bílkovinu oddělit.Tento proces zaručí vysoké procento bílkoviny, ale bohužel tím dochází k znehodnocení mnoha prospěšných frakcí syrovátky. Celý tento způsob je tedy nevhodný, a proto je lepší používat ultrafiltraci či CFM (Cross Flow Microfiltration), tak jak to dělá firma Reflex Nutrition.

Nakonec můžeme syrovátkovou bílkovinu hydrolyzovat za použití enzymů, které rozštěpily bílkovinu na menší peptidy a aminokyseliny. Hydrolyzovaná bílkovina chutná hořce, tato hořká chuť pochází z vysokého procenta peptidů a aminokyselin. Hodnota hydrolyzátu se pohybuje asi od 5 % do 30 %.
Čím vyšší je procento, tím větší hydrolýza proběhla a tím více bude chutnat hořce. Je to také nejdražší forma syrovátkové bílkoviny. Ve firmě Reflex Nutrition používáme velmi speciální 30% DH materiál a to ve výrobcích Instant Whey a Growth Matrix. K odstranění hořké chuti používáme utajeného postupu.

Ve sportovní výživě se hydrolyzovaná syrovátková bílkovina používá výhradně k zaplavení těla peptidy a aminokyselinami za velmi krátký čas, s cílem stimulovat bílkovinnou syntézu.

Takže proč je syrovátková bílkovina dobrá pro sportovce a kulturisty?
Syrovátková bílkovina je již dlouho považována za poklad mezi bílkovinami pro profesionální sportovce, kteří usilují o to, aby si zlepšili a udrželi štíhlou, pevnou a souměrnou postavu. Syrovátková bílkovina obsahuje všechny nezbytné aminokyseliny, které jsou třeba pro vyváženou denní stravu. Tyto aminokyseliny pomáhají zlepšit stavbu těla a zvýšit výkon sportovce, a protože je tato bílkovina také lehce stravitelná, poskytuje rychlou výživu pro svaly.

Samozřejmě že bílkoviny můžete získat i z jiných zdrojů jako jsou ryby, vejce a maso, ale syrovátková bílkovina se stala velmi populární mezi sportovci a kulturisty díky tomu, že je opravdu vynikající, nanejvýš vhodná a lehce stravitelná. Zde je několik často kladených otázek, na které náš technický tým pravidelně odpovídá.

Můžete prosím nějak dokázat, že obsah bílkoviny ve vašich výrobcích jako Instant Whey je správný, zdá se totiž, že ho je uvedeno víc než u jiných značek?
Ano, Instant Whey je špička na trhu a jednou z částí kontrol certifikátu kvality ISO9001 je testování Instant Whey nezávislou laboratoří každý měsíc. Tyto výsledky jsou pravidelně zveřejňovány na našich stránkách v sekci novinek a najdete je také zde, v tomto článku.

Proč si mezi všemi značkami mám vybrat zrovna výrobky Reflex Nutrition?
Jsme jediná společnost na světě vyrábějící sportovní suplementy, na které je poskytována plná záruka, a které jsou vyráběny v soulady s certifikátem kvality ISO9001, za použití stoprocentně obnovitelné elektřiny. Vždy pro nás byla na prvním místě kvalita výrobku a je tomu tak již 12 let.

Žádná jiná společnost nenabízí takovou kontrolu kvality hotového výrobku. Ve skutečnosti bylo v posledních nezávislých testech prokázáno, že Instant Whey měl nejvyšší obsah bílkoviny za rok 2004, 2005, 2006 a 2007. A touto cestou se budeme ubírat i nadále.

Co je Muscle Drive TM?
Muscle Drive TM je exkluzivní peptidový komplex, který najdete pouze ve výrobcích firmy Reflex. Nejdříve byl přidáván do výrobku Instant Whey, ten obsahuje peptidy vázaný glutamin a hydrolyzovanou syrovátku, čímž dodává extra glutamin a vysoce přírodní syrovátkové peptidy. Tato unikátní technologie vás nestojí nic navíc a nachází se čím dál častěji ve výrobcích firmy Reflex Nutrition.

Je snadno stravitelný pro žaludek?
Do těla se vstřebává velmi snadno, protože se dobře rozpouští. Reflex Instant Whey a Micro Whey obsahuje další trávící enzymy a pro-biotickou kulturu a stává se tak dokonalým produktem.

Jaké pH má syrovátka?
Syrovátka má pH něco kolem 6,5.

Mohu používat syrovátku, když nesnáším laktózu?
Ano i ne. Měl/a byste se vyhnout výrobkům, které obsahují koncentráty. Ty běžně obsahují nějakých 5-15 % laktózy. Dobrá zpráva ale je, že můžete brát výrobky, které obsahují čistý izolát, který obvykle obsahuje maximálně 0,5 – 1 % laktózy. Reflex Nutrition vyrábí produkt, který se jmenuje Micro Whey, ten obsahuje jen čistý izolát.

Mohu to brát, i když jsem vegetarián?
Ano. Je to vynikající zdroj nezbytných aminokyselin a aminokyselin s rozvětveným řetězcem – některá zelenina tyto nezbytné aminokyseliny postrádá; může vám to pomoci vyrovnat některé nedostatky v jídelníčku.

Neobsahují suplementy vyrobené firmou Reflex Nutrition hormony a pesticidy, které jsou zakázané v EU?
Ne, neobsahují. Veškeré bílkoviny dodávané firmou Reflex Nutrition se vyrábí v EU v souladu s normami kvality dle ISO9002.

Je to bezpečné pro sportovce, kteří jsou testováni na drogy?
Proteinové produkty vyrobené firmou Reflex Nutrition nezpůsobí pozitivní výsledek testu na zakázané drogy. Reflex Nutrition vyrábí Instant Whey, Micro Whey a Natural Whey v továrně, která je k tomuto účelu postavena, v souladu s normami dle ISO9001. Není pravděpodobné, že byste našli lépe vyrobený produkt. Toto dokazuje i fakt, že firma Reflex Nutrition dodávala výrobky olympionikům, kteří soutěžili na OH v Sydney 2000 a na OH v Aténách 2004. Také namátkově provádíme testy suplementů Reflex a to v souladu s normami ISO17025.

Vyrábí firma Reflex Nutrition „přírodní“ syrovátkový produkt?
Ano. Firma Reflex Nutrition vyrábí produkt Natural Whey, který neobsahuje žádné umělé příchutě, barviva ani sladidla.

Co znamenají proteinové frakce, které jsou uvedeny jako přísady?
Frakce jsou různé typy bílkovin, které tvoří syrovátku jako celek. Vysoce kvalitní výrobek bude tvořen z následujících frakcí.

Beta-Laktoglobulin – (průměrně 43%)
Nejrozšířenější bílkovina, která se nalézá v syrovátkách a je zodpovědná za enormní podíl BCAA.

Alfa-Laktalbumin – ( průměrně 15 %)
Toto je nejčastěji se vyskytující typ bílkoviny, která se nachází v lidském mléce. Hraje zásadní roli při vstřebávání vápníku do těla, díky své schopnosti vázat se na různé formy vápníku; obsahuje také vysoký podíl BCAA a nezbytných aminokyselin.

Glykomakropeptid – (průměrně 18 %)
Výzkumy prokázaly, že glykomakropeptid stimuluje syntézu a uvolňuje hormon cholecystokinin do duodena. CCK řídí uvolňování pankreatických enzymů a žluči a rozhoduje o stravitelnosti tuků, bílkovin a karbohydrátů, a tím pádem vstřebávání všech důležitých živin potravy.

Imunoglobulin – (průměrně 5 %)
Bovinní imunoglobulin ukázal, že má svou nezastupitelnou roli jako imunologický doplněk stravy a to včetně kojenecké výživy. Výzkumy prokázaly, že bovinní IGG může působit proti salmonele a bakterii E.coli.

Bovinní sérum albumin – (průměrně 3 %)
Je velmi dobrým zdrojem všech devíti nezbytných aminokyselin. Výzkumy ukázaly, že BSA pomáhá bílým krvinkám v boji proti infekcím; také má schopnost vázat se na tuky.

Laktoferin – (průměrně 1 %)
Má schopnost vázat se v tenkém střevě na železo a zvyšovat vstřebávání železa do lidského těla, také podporuje imunitu ve střevním traktu, potlačuje růst bakterií jako je E.coli nebo salmonela.

Laktoperoxidázy – (průměrně 0,5 %)
Funguje podobně jako laktoferin.

Lysozymy – (průměrně 0,1 %)
Pojí se s imunitními funkcemi.

Existují nějaké vedlejší účinky při užívání syrovátkového proteinu? Mohu očekávat nějakou alergickou reakci, když beru syrovátkové proteiny?
U 99 % lidí se žádná reakce neprojeví. Jediné možné vedlejší účinky se mohou objevit, pokud trpíte alergií na mléčný cukr či laktózu. V tomto případě budete muset užívat čistý syrovátkový hydrolyzát, který skutečně neobsahuje laktózu. Ve velmi ojedinělých případech mohou být někteří lidé alergičtí na určité proteinové frakce, které se nacházejí v syrovátce, jako je Beta-Laktoglobulin, avšak tyto případy jsou velmi ojedinělé a objevují se spíše u dětí. Z tohoto důvodu existují hydrolyzované bílkovinné produkty – proces hydrolýzy štěpí možné alergické frakce na hypoalergení peptidy.

GOLDFITNESS Prodejna Praha 10

V Olšinách 78/1270, 100 00 - Praha 10 - Strašnice

Pondělí - Pátek: 9 - 19 hod.

+420 274 774 632

GOLDFITNESS Sklad a prodejna Praha 8

Zdibská 2/229 (areál Zdibská), 182 00 - Praha 8 - Kobylisy

Pondělí - Pátek: 9 - 17 hod.

+420 736 631 669