0
0 0 Kč

Košík je prázdný

MENU
Doplňky výživy pod lupou: 2. část – syrovátkové proteiny

Suplementy Doplňky výživy pod lupou: 2. část – syrovátkové proteiny Vydáno: 31.10.2010

V našem dalším díle si podrobně ukážeme jak by měl být poskládán syrovátkový protein.Ano, teď určitě mnoho z Vás namítne, že tady žádné rozdíly nejsou, syrovátka je syrovátka a na tom přece nejde nic zkazit. Bohužel zase je vše jinak, než si většina spotřebitelů syrovátky myslí.

V prvé řadě je to opět v tom jak je syrovátka zpracovaná, jaké má zpracování výhody a nevýhody.I tady se můžete tzv. ,,nachytat“, protože i u běžných syrovátkových produktech se používají velmi důmyslně vymyšlené marketingové triky .

Pojďme si v první řadě ukázat jaké metody zpracování syrovátky se používají.

Základem většiny syrovátkových proteinů je:
Koncentrát: obsahuje 70 – 85 % bílkovin, zbytek tvoří balastní látky, u mléčných bílkovin např. laktóza.
Izolát: obsahuje 90 – 98 % bílkovin. Jedná se o vysokokvalitní formu bílkovin.

Pokud se daná forma bílkoviny štěpí, vzniká hydrolyzát, pro který je charakteristický vysoký obsah volných, rychle vstřebatelných aminokyselin a jejich řetězců ve formě oligopeptidů a polypeptidů.O hydrolyzátech si nicméně podrobně napíšeme v našich dalších dílech, takže tuto formu zpracování zatím vynecháme.

Syrovátková bílkovina ( Whey Protein ) – dle stupně čistoty je nabízena syrovátková bílkovina ve dvou formách: koncentrát a izolát. Pozor na častou chybu, kdy je syrovátková bílkovina zaměňovaná za sušenou syrovátku ( whey powder ), která obsahuje jen 12% bílkovin!

WPC – koncentráty syrovátkové bílkoviny - ideální je, pokud je koncentrát ultrafiltovaný nebo mikrofiltrovaný.

Nevýhody: obsah laktózy a balastních látek.

Výhody: vysoký obsah bioaktivních frakcí u šetrných forem zpracování

WPI – izoláty syrovátkové bílkoviny - nejvyšší čistotu bílkovinu ovšem získáme metodou mikrofiltrace z izolátu (tento protein bude mít vysoký obsah bílkovin až 90%, nízký obsah cukrů a tuků, ale bohužel díky důkladnému ,,vyčištění“ i prakticky nulový obsah bioaktivních mikrofrakcí).

Z výše uvedených faktů vyplývá, že ideálně sestavený proteinový přípravek bude obsahovat jak koncentrát (nejlépe ultrafiltrovaný, aby byly zachovány bioaktivní mikrofrakce), tak i izolát.

Samozřejmě, že někteří budou namítat:Proč mi nestačí obyčejný koncentrát? Proč by měl být obsažen i izolát. Proč platit více za nějaké lépe zpracované proteiny? Odpověď je jednoduchá. Koncentrát obsahuje vyšší podíl mléčného cukru 5-15%(laktózu), více tuku a neposlední řadě i procentuální koncentrace bílkovin bude nízká. Potom se u mnoho jedinců může projevit problém se stravitelností a mají velké zažívací problémy, což se většinou projevuje nadměrným a velmi nepříjemným nadýmáním, které bohužel znehodnocuje využitelnost dané bílkoviny.

Co znamenají proteinové frakce, které jsou uvedeny jako přísady?
Frakce jsou různé typy bílkovin, které tvoří syrovátku jako celek. Vysoce kvalitní výrobek bude tvořen z následujících frakcí.

  • Beta-Laktoglobulin – (průměrně 43%)
    Nejrozšířenější bílkovina, která se nalézá v syrovátkách a je zodpovědná za enormní podíl BCAA.
  • Alfa-Laktalbumin – ( průměrně 15 %)
    Toto je nejčastěji se vyskytující typ bílkoviny, která se nachází v lidském mléce. Hraje zásadní roli při vstřebávání vápníku do těla, díky své schopnosti vázat se na různé formy vápníku, obsahuje také vysoký podíl BCAA a nezbytných aminokyselin.
  • Glykomakropeptid – (průměrně 18 %)
    Výzkumy prokázaly, že glykomakropeptid stimuluje syntézu a uvolňuje hormon cholecystokinin do duodena. CCK řídí uvolňování pankreatických enzymů a žluči a rozhoduje o stravitelnosti tuků, bílkovin a karbohydrátů, a tím pádem vstřebávání všech důležitých živin potravy.
  • Imunoglobulin – (průměrně 5 %)
    Bovinní imunoglobulin ukázal, že má svou nezastupitelnou roli jako imunologický doplněk stravy a to včetně kojenecké výživy. Výzkumy prokázaly, že bovinní IGG může působit proti salmonele a bakterii E.coli.
  • Bovinní sérum albumin – (průměrně 3 %)
    Je velmi dobrým zdrojem všech devíti nezbytných aminokyselin. Výzkumy ukázaly, že BSA pomáhá bílým krvinkám v boji proti infekcím; také má schopnost vázat se na tuky.
  • Laktoferin – (průměrně 1 %)
    Má schopnost vázat se v tenkém střevě na železo a zvyšovat vstřebávání železa do lidského těla, také podporuje imunitu ve střevním traktu, potlačuje růst bakterií jako je E.coli nebo salmonela.
  • Laktoperoxidázy – (průměrně 0,5 %)
    Funguje podobně jako laktoferin.
  • Lysozymy – (průměrně 0,1 %)
    Pojí se s imunitními funkcemi.

Nyní přejdeme opět k příkladům, ať si ukážeme možné chyby a případné marketingové triky. Poněvadž u mnoho výrobců se hodně liší složení a hlavně procenta bílkoviny vzhledem k chutím, naše příklady budou vždy u příchuti čokoláda, která je u spotřebitelů nejoblíbenější.

Příklad č.1

Složení ve 100g

  • Bílkoviny – 72g
  • Sacharidy – 12,5g
  • Tuky – 6,2g

Složení: syrovátková koncentrát a izolát, syrovátkové peptidy, kakaový prášek, glycine, přírodně identické a umělé aroma, fruktóza, sůl.

Je vůbec nějak zpracován koncentrát (např. ultrafiltrací) a izolát (např. metodou CFM). Pravděpodobně není a to znamená, že se jedná o naprosto podprůměrný proteinový přípravek. Poznáte to již na velmi vysokém obsahu cukrů ve 100g, což znamená vysoký obsah laktózy. Když budu opravdu detailista, tak i minimální obsah fruktózy v proteinu mě zaráží. Vsadím se, že tento proteinový přípravek bude mít vynikající chuť (samozřejmě jeho chuťové vlastnosti znám a je velmi dobrý). A to je kámen úrazu u většiny proteinových přípravků. Mám pocit, že u mnoho i tvrdě cvičících lidí je chuť na prvním místě, což je chyba. Pamatujte si, že vždy se dobře ochucují koncentráty s vyšším obsahem laktózy nebo se používá velmi mnoho umělých sladidel, které ale se zdravím nemají nic společného. Kdo by ale cvičil pro to aby byl i v budoucnu zdráv, jde v prvé řadě přece o svaly, ne.

PLUSY

  • Ať hledám, jak hledám žádné kromě vynikající chuti nevidím

MÍNUSY

  • Vysoký obsah sacharidů a tím i laktózy
  • Díky převaze koncentrátu nižší procento bílkovin

ZÁVĚR

Podprůměrný protein každým coulem. Paradoxem ovšem je, že na českém trhu je jedním z nejprodávanějších. To ukazuje na fakt, že buď lidé neví co kupují, nebo jsou pro ně chuťové vlastnosti zcela zásadním kritériem.

Příklad č.2

Složení ve 100g

  • Bílkoviny – 80g
  • Sacharidy – 7,1g
  • Tuky – 6,4g

Složení: syrovátková koncentrát, syrovátkový izolát, taurin, glutamin, leucin, izoleucin, valin,kakaový prášek, přírodně identické a umělé aroma, xantanová guma, karboxymethylcelulóza, sladidla-sukralóza, acesulfam

Opět to stejné jako v předchozím případě. Je hezké že jako dovozci víme, že koncentrát je ultrafiltrovaný a izolát zpracovaný křížovou mikrofiltrací (CFM), ale toto by měl výrobce uvádět i na své etiketě. Opravdu je to věc, která mi skutečně vadí, že někteří výrobci uvádí jen kusé informace. Ten, kdo tomu opravdu rozumí může potom výrobek zavrhnout, což je velká škoda. Libí se mi ale přídavek volných forem aminokyselin glutaminu a BCAA.

PLUSY

  • Volné formy aminokyselin glutaminu a BCAA
  • Díky nižšímu obsahu sacharidů ve 100g je koncentrát dobře zpracován
  • Vysoký obsah bioaktivních mikrofrakcí

MÍNUSY

  • Vyšší obsah umělých sladidel

ZÁVĚR

Velká chyba výrobce že nepíše více informací o zpracování bílkoviny. Je to totiž velmi dobře poskládaný syrovátkový protein. Navíc boduje i vynikající chutí, která je pro mnoho uživatelů velmi podstatná.

Příklad č.3

Složení ve 100g

  • Bílkoviny – 77g
  • Sacharidy – 6,3g
  • Tuky – 3,9g

Složení: syrovátkový koncentrát zpracovaný metodou CFM,trávící enzymy bromelain, papain, vitamin B1,B2,B6,B12, kyselina listová, kyselina pantotenová, niacin, biotin,vitamín E,C, guarová guma, Laktino odtučněné,hydrolyzát Gelita, sukralóza, acesulfam K, smetanové aroma.

Další velmi zajímavý protein v našem testu. Koncentrát je zpracovaný metodou křížové mikrofiltrace (CFM). Tady krásně vidíte co umí udělat z proteinu metoda CFM. Čistí protein od balastů jako je laktóza a tuk, takže hodnoty sacharidů a tuku na 100g jsou velmi nízké. Bohužel i tímto bude nízký obsah bioaktivních mikrofrakcí.

PLUSY

  • Nízký obsah sacharidů a tuků
  • Díky metodě CFM bude protein mnohem lépe vstřebatelný
  • Obsah vitamínů a trávících enzymů, které se postarají o strávení zbytku laktózy

MÍNUSY

  • Pravděpodobný velmi nízký obsah bioaktivních mikrofrakcí
  • Obsah hydrolyzátu želatiny

ZÁVĚR

Tento protein je svým složením na slušné úrovni. Jeho stravitelnost by i díky trávícím enzymům měla být dobrá i když mi tam chybí i enzymy na trávení balastu jako je laktóza. Bonusem je i obsah vitamínů. Ovšem nedá mi Vás upozornit na jeden velmi podstatný fakt a to je obsah hydrolyzátu želatiny pod ochrannou známkou Gelita. Hydrolyzát želatiny je bílkovina, která má ve 100g velmi vysoké procento bílkoviny (více než 90%) Díky vzorečku pro výpočet obsahu želatiny, kde hydroxyprolin vynásobíme krát 8 je zřejmé, že tento produkt je co se týká plnohodnotné bílkoviny necelou sedmdesátkou.

Příklad č.4

Složení ve 100g

  • Bílkoviny – 75g
  • Sacharidy – 4,8g
  • Tuky – 4,8g

Složení: koncentrát syrovátkových bílkovin, CFM syrovátkový proteinový izolát, hydrolyzát kaseinu,přírodně identické aroma, xantanová guma, DigeZyme (amyláza, proteáza, laktáza, lipáza a celuláza), polydextróza, sójový lecitin, prebioticko-probiotický komplex LactoWise (Bacilus coagulans, Galactomannans), fosforečnan vápenatý a oxid křemičitý, acesulfam K, sukralóza, E124

Velmi zajímavý proteinový přípravek obsahující i hydrolyzovaný kasein. Na gramáži základních živin zase poznáme, že koncentrát bude velmi dobře zpracován i když je ho tam díky 75% na 100g asi většina.Opět obsahuje zažívací enzymy pro ještě lepší strávení zbytků laktózy a dokonce i laktobacily pro ideální mikroflóru střeva.

PLUSY

  • Nízký obsah sacharidů a tuků
  • Obsah zažívacích enzymů a laktobacilů
  • Syrovátková bílkovina obsahující koncentrát a izolát je dobře zpracována

MÍNUSY

  • Převaha koncentrátu oproti izolátu

ZÁVĚR

Velmi dobře sestavený syrovátkový protein. I vyšší poměr koncentrátu k izolátu můžeme tomuto výrobku odpustit, protože díky velmi nízkému obsahu cukrů bude koncentrát velmi dobře zpracován i když vyšší procento izolátu by zvýšilo procentuální obsah bílkovin.

Příklad č.5

Složení ve 100g

  • Bílkoviny – 80g
  • Sacharidy – 6g
  • Tuky – 5,5g

Složení: syrovátkový proteinový izolát získaný cross flow mikrofiltrací (CFM), ultrafiltrovaný syrovátkový proteinový koncentrát (43 % laktoglobulin, 18 % glykomakropeptid, 16 % laktoferrin, 15 % laktalbumin, 5 % imunoglobulin, 3 % sérový albumin), lecitin, Muscle Drive (peptidicky vázaný glutamin z pšeničného proteinu, hydrolyzovaný syrovátkový protein - stupeň hydrolýzy 30 %, kakaový prášek u příchutí čoko, přírodně identické aroma, umělá sladidla - sukralóza, acesulfam K, Digezyme enzymy - amyláza, proteáza, celuláza, laktáza, lipáza, Lactospore probiotický komplex (lactobacilus sporogenes).

Absolutně vynikající a kompletní informace ve složení. U syrovátkového izolátu a koncentrátu je napsaná metoda zpracování včetně uvedených procent bioaktivních mikrofrakcí!! Výrobce nic neskrývá a poskytuje Vám maximální informace. Dokonce uvádí u hydrolyzátu syrovátky i stupeň hydrolýzy. Tento protein obsahuje kromě hydrolyzátu syrovátky (pozor nezaměňovat s hydrolyzátem želatiny) i glutaminové peptidy, zažívací enzymy a laktobacily. Na prvním místě ve složení a tudíž nejvíce tento výrobek obsahuje CFM izolát, což je v současnosti nejlepší zpracování syrovátky vůbec.Všimněte si jedné věci, že každý z předešlých příkladů měl na prvním místě ve složení levnější koncentrát!

PLUSY

  • Vysoký obsah CFM izolátu
  • Koncentrát je zpracovaný velmi dobrou metodou pro zachování bioaktivních mikrofrakcí a to ultrafitrací
  • Obsah glutaminových peptidů, zažívacích enzymů a laktobacilů
  • Dokonce i obsah hydrolyzátu syrovátky

MÍNUSY

  • Žádné nejsou

ZÁVĚR

Toto je jedním slovem naprostá paráda. Výrobce Vám ve složení poskytuje maximální informace o každé složce a každá složka je zpracována nejvyšší možnou úrovní. Jako jedem z mála má v obsahu převahu CFM izolátu oproti koncentrátu.Vstřebatelnost a využitelnost tohoto výrobku bude vynikající.Jednoznačný vítěz našeho testu bez jediné chyby.Bez urážky si myslím a nebudu přehánět, že tento výrobek hraje úplně jinou ligu než konkurenční výrobky.

GOLDFITNESS Prodejna Praha 10

V Olšinách 78/1270, 100 00 - Praha 10 - Strašnice

Pondělí - Pátek: 9 - 19 hod.

+420 274 774 632

GOLDFITNESS Sklad a prodejna Praha 8

Zdibská 2/229 (areál Zdibská), 182 00 - Praha 8 - Kobylisy

Pondělí - Pátek: 9 - 17 hod.

+420 736 631 669