:::::: »  Sacharidy, Proteiny, Aminokyseliny, Kreatin, Spalovače tuků, Stimulanty  « ::::::

Doplňky výživy pod lupou : 1. část - vícesložkové proteiny

Doplňky výživy pod lupou : 1. část - vícesložkové proteiny

Dříve než si představíme naše témata, seznámíme se s body, které Vás budou provázet při každém tématu této sekce. Doporučujeme si opravdu pozorně tyto body přečíst, protože jsou pro určení kvality výrobku velmi důležité.

1. Složení výrobku:
Nejdříve bychom si měli říci, jakým způsobem správně číst etikety, abychom se o daném výrobku dozvěděli co nejvíce. Složení výrobku je snad ze všech údajů nejdůležitější a to včetně nutričních hodnot. Ukáže Vám jak je daná surovina zpracovaná, popř. v jaké je formě. Na českých etiketách vždy hledejte údaj s formulací ,,složení výrobku“, na anglických je napsáno ,,Ingredients“. Za tímto údajem naleznete řádkový seznam všech použitých složek, kde by vždy měli být všechny složky řazeny v pořadí od největšího množství po nejmenší. Tzn., že na prvním místě by měla být uvedena složka, které je ve výrobku nejvíce a na posledním místě složka, které je nejméně.

2. Tradice a dobré jméno výrobce:
Toto je další velmi důležitým faktorem při koupi jakéhokoliv suplementu . V dnešní době existuje na trhu již velmi mnoho firem zabývající se výrobou doplňků výživy (ne všechny společnosti však vsadily na kvalitu) Na co se tedy v první řadě dívat, abychom si opravdu vybrali správný produkt.

  • tradice výrobce – čím déle je výrobce na trhu, tím delší jsou i samozřejmě zkušenosti v oboru a dobré jméno
  • vlastní výroba – pokud má firma i své vlastní výrobní závody, tak může velmi pečlivě kontrolovat kvalitu výrobků.

Věděli jste například to, že většina výrobců žádné vlastní výrobní haly nemá a nechává si produkty vyrábět na zakázku. Kontrola kvality je potom prakticky nulová a daný výrobce není schopen Vám garantovat etiketou uvedené složení. Bohužel takto funguje i mnoho evropských výrobců. Asi Vás překvapí, že i firmy z dlouhou tradicí nemusí mít vlastní výrobu. (např. viz zn. WEIDER - zakoupená licence pro Německo - veškerá výroba na zakázku)

  • průhlednost výrobce -Každý výrobce by měl mít svoje oficiální internetové stránky, kde své zákazníky informuje o svých aktivitách popř. klinických studiích apod.

Každá importovaná značka ze zahraničí, by měla mít také svého oficiálního zástupce a oficiální stránky v českém jazyce. Jedině tak máte zajištěnou garanci seriózních služeb a kvality. Navíc nakupujete s vyšší jistotou originální produkty, které jsou funkční.

Na oficiálních stránkách musí také být zobrazeny originální etikety každého výrobku.

3. Marketingové tahy a triky
Celý svět je dnes doslova zaplaven výrobky u kterých není hlavní devizou kvalita, ale spíše reklama. Toto je samozřejmě vidět i u doplňků výživy, protože se jedná o obrovský byznys. Proto se výrobky různě nastavují levnějšími zdroji (např: ukázkově to lze poznat u bílkovin, které jsou běžně nastavovány hydrolyzáty kolagenu, sušenou sladkou syrovátkou, sojovým proteinem apod.), nebo se používají laciné ingredience (většinou z Číny apod.) Velmi častým a hojně používaným jevem je zneužívání popisu výrobku, či údajů v názvu, protože jen velmi málo zákazníků sleduje výše uvedené složení výrobku. Tyto výrobky pak mají obal popsán různými hesly a proklamacemi, pokud se však podíváte na složení výrobku, často tuto látku ani nenaleznete, nebo je jí tam tak málo, že v podstatě nemá žádný účinek. Právě na tento fakt si vždy dávejte velký pozor.

Dalším a velmi důležitým faktorem je i to, že by výrobce měl uvádět u každé obsažené látky přesnou gramáž. Bohužel velmi často vidíme spíše opak a to hlavně u amerických firem, kde je většinou napsáno např. anabolická směs nebo patentovaná tajná směs s určitou gramáží a pod touto formulací je uvedeno 20 nebo 30 látek u kterých absolutně neznáte množství ani původ. To je zásadní marketingový tah, u kterého nejvíce zákazníků přichází o své peníze.

Mezi velmi oblíbené triky výrobců je také slibování nereálných výsledků. Takže často vidíme produkty, které z Vás dokážou během chvíle udělat svalové monstrum, nebo dokonce jsou schopny měnit genetiku. Každý rozumný člověk ovšem ví, že žádná zázračná pilulka neexistuje. Tato reklamní formulka je zaměřená především na začátečníky, kteří pro každé slibované kilo svalové hmoty udělají cokoliv i když to zní jako zázrak.

PRVNÍ DÍL - VÍCESLOŽKOVÉ PROTEINY POD LUPOU

V tomto tématu si rozebereme podrobně vícesložkové proteiny. Vícesložkové proteiny jsou dnes velmi populární, protože obsahují jak ,,rychlé“, tak i ,,pomalé“ bílkoviny. Výhodou těchto produktů je, že je můžeme používat jak během dne, tak i na noc. Ukážeme si několik příkladů těchto proteinů a podrobně si rozebereme jejich složení.

Co by měl vlastně vícesložkový protein obsahovat?
Jak už jsme si řekli je velmi důležité, aby vícesložkový protein obsahoval jak rychlé tak i pomalé bílkoviny.

Mezi rychlé bílkoviny patří syrovátková bílkovina.

Mezi pomalé potom kasein a vaječný protein.

Tou nejdůležitější záležitostí ovšem zůstává jak je daná surovina zpracovaná, tak, aby se ideálně vstřebala.

Než začneme členěním jednotlivých druhů bílkovin dle použitého zdroje, vysvětlíme si používané formy dle čistoty:

  • Koncentrát: obsahuje 70 – 85 % bílkovin, zbytek tvoří balastní látky, u mléčných bílkovin např. laktóza.
  • Izolát: obsahuje 90 – 98 % bílkovin. Jedná se o vysokokvalitní formu bílkovin.

Pokud se daná forma bílkoviny štěpí, vzniká hydrolyzát, pro který je charakteristický vysoký obsah volných, rychle vstřebatelných aminokyselin a jejich řetězců ve formě oligopeptidů a polypeptidů.

Syrovátková bílkovina (Whey Protein) – dle stupně čistoty je nabízena syrovátková bílkovina ve dvou formách: koncentrát a izolát. Pozor na častou chybu, kdy je syrovátková bílkovina zaměňovaná za sušenou syrovátku (whey powder), která obsahuje jen 12% bílkovin!

WPC – koncentráty syrovátkové bílkoviny - ideální je, pokud je koncentrát ultrafiltovaný nebo mikrofiltrovaný. Nevýhody: obsah laktózy a balastních látek. Výhody: vysoký obsah bioaktivních frakcí u šetrných forem zpracování

WPI – izoláty syrovátkové bílkoviny - nejvyšší čistotu bílkovinu ovšem získáme metodou mikrofiltrace z izolátu (tento protein bude mít vysoký obsah bílkovin až 90%, nízký obsah cukrů a tuků ale bohužel díky důkladnému ,,vyčištění“ i prakticky nulový obsah bioaktivních mikrofrakcí).

Dostupná hladina aminokyselin v krevní plazmě po požití syrovátkové bílkoviny je 30 min až 3 hod.

Kasein – Kaseinát vápenatý, nebo micelární kasein?

Rozdíl v těchto formách je obrovský. Zatímco kaseinát vápenatý je nekvalitní a velmi špatně stravitelná bílkovina (stejná jako v tvarohu), tak micelární kasein je dnes jedna z nejdražších a nejkvalitnějších bílkovin. Je vyroben ultrafiltrací mléčné bílkoviny – tento proces odstraňuje mléčný cukr, laktózu a tuk. Výsledkem je 85% bílkovina. Správný micelární kasein by měl obsahovat v průměru 80% micelárního kaseinu a 20% syrovátkového proteinu. Výhodou micelárního kaseinu je perfektní vstřebatelnost a využitelnost. Micelární kasein v žaludku tzv. ,,zrosolovatí“ a v podstatě po ,,kapičkách“ se dostává do střevního traktu, kde díky ochrannému obalu (micele) je schopen se dostat přes střevní stěnu. To bohužel kaseinát vápenatý „nedovede“ a velké množství vyjde z těla nestráveno.

Dostupná hladina aminokyselin v krevní plazmě po požití kaseinu je více než 7 hodin. Kasein tedy působí silně antikatabolicky.

Vaječná bílkovina – u této bílkoviny je také velmi důležité zpracování.

Je to ten dobře známý, v dávných dobách velmi oblíbený sušený vaječný bílek (každý, kdo někdy tuto formu zkoušel potvrdí, že chutí se jí asi nic nevyrovnáJ) Samozřejmě pokud chceme aby stravitelnost a využitelnost byla co nejlepší, tak by výrobci měli používat vaječný izolát, kde se sušený vaječný bílek, který obsahuje velmi vysoký podíl sodíku a dalších balastů čistí přes speciální filtry. Díky této mětodě zpracování je využitelnost v organismu velmi vysoká a takto zpracovaná bílkovina při požití nedělá problémy s ,, nafukováním“, jak je častým jevem u sušeného vaječného bílku.

Dostupná hladina aminokyselin v krevní plazmě po požití vaječného proteinu je až 5 hodin.

Jak by tedy měla tedy vypadat ideálně sestavená vícesložková bílkovina?

Ideální vícesložkový protein měl obsahovat syrovátkovou bílkovinu, vaječný protein a kasein. Tato kombinace Vám zaručí trvalý přísun aminokyselin pro vaše svaly bez tzv. "propadů", takže bílkovina ze začátku působí spíše anabolicky a ke konci antikatabolicky, což je velmi důležité hlavně v období spánku.

Je důležité v jakých poměrech jsou jednotlivé složky?

Toto je v podstatě zásadní věc. Jestliže Vám výrobce negarantuje poměr jednotlivých složek, tak s Vámi nehraje „fér“ hru. Nejdražší složkou je micelární kasein, takže pokud není ve složení na prvním místě nebo není garantován procentuální poměr vůči ostatním bílkovinám, tak bohužel musíme konstatovat, že obsah této bílkoviny bude minimální. Každý se totiž rád pochlubí, že micelární kasein má ve výrobku v dostatečné míře. Nejčernějším scénářem potom může klidně být vícesložková bílkovina, která je ve skutečnosti syrovátkovým proteinem s designovým „přídavkem“ ostatních složek. Pojďme si uvést několik příkladů složení vícesložkových bílkovin.

Příklad č.1

Složení ve 100g:

  • Bílkoviny – 52g
  • Sacharidy – 30g
  • Tuky – 13g

Složení: Proteinový matrix –syrovátkový koncentrát,syrovátkový izolát, kaseinát vápenatý, micelární kasein , mléčný izolát , vaječný albumin, glutaminové peptidy,MCT, EFA, zažívací enzymy papain a bromelain.

Co si o tomto proteinovém přípravku myslet?Je absolutně neprůhledný co se složek týká. Nevíte jak je zpracovaný syrovátkový koncentrát nebo izolát (pokud tedy nějak dál je), negarantuje poměr a množství jednotlivých bílkovinných složek a pomalé složky této bílkoviny jsou špatně zpracovány-viz kaseinat vápenatý a vaječný bílek. Pokud se budeme držet pravidla složení (na prvním místě nejvíce na posledním nejméně), tak je zde převaha lacinějších složek.

PLUSY

  • obsah i lépe zpracovaných složek jako micelární kasein, mléčný izolát, syrovátkový izolát
  • glutaminové peptidy (lépe využitelná forma oproti klasickému L-Glutaminu)
  • zažívací enzymy
  • zdravé tuky MCT a EFA

MÍNUSY

  • negarantovaný poměr jednotlivých bílkovinných složek
  • jednoznačná převaha syrovátkového proteinu oproti pomalým složkám
  • pomalé složky budou hůře využitelné (kromě micelárního kaseinu)

ZÁVĚR

Tento protein bychom Vám nedoporučovali kupovat. Má velmi nízký obsah bílkovin. Obsahuje více kaseinátu vápenatého než micelárního a vaječný protein by měl být určitě lépe zpracován.Nevíme, které složky je tam kolik.Pozitivem ale je obsah Glutaminových peptidů a zdravých tuků.

Příklad č.2

  • Bílkoviny – 76g
  • Sacharidy – 6g
  • Tuky – 6,5g

Složení: syrovátkový koncentrát, mléčný koncentrát (80% micelárního kaseinu), glutaminové peptidy,vaječný albumin, sojový izolát, moučka z lněného semínka

Toto složení je jednoznačně lepší než v předchozím případě. I když jsou tady složky, které se nám opět nelíbí. Je to vaječný albumin (zase pravděpodobně jen sušený vaječný bílek) a sojový izolát. Vzhledem k pořadí jednotlivých složek jsou ale tyto dvě složky až za glutaminovými peptidy z čehož vyplývá, že jsou v zanedbatelném množství. To ale zase bohužel znamená velmi nízký obsah vaječného proteinu.

PLUSY

  • vyšší obsah micelárního kaseinu
  • glutaminové peptidy (lépe využitelná forma oproti klasickému L-Glutaminu)
  • zdravé tuky (lněné semínko)

MÍNUSY

  • negarantovaný poměr jednotlivých složek
  • opravdu nízký obsah vaječného proteinu
  • sojová bílkovina je sice ve formě izolátu a v zanedbatelném množství, ale nejsme její příznivci

ZÁVĚR

Koupě toho přípravku už je k zamyšlení. Není sestaven sice úplně ideálně, ale hlavní složky jsou zpracovány velmi dobře. Škoda jen nízkého obsahu vaječného proteinu, sojový izolát bychom asi také vynechali. Opět zase ale tento produkt negarantuje poměr jednotlivých složek, takže zase jen můžeme dedukovat dle pravidel ve složení nejvíce na prvním místě, nejméně na posledním.

Příklad č.3

Složení ve 100g:

  • Bílkoviny – 80g
  • Sacharidy – 5,5g
  • Tuky – 2,7g

Složení: kaseinát vápenatý (63%), mléčný koncentrát (11%),syrovátkový koncentrát(10%),sušený vaječný bílek (2%)

Konečně garantovaný obsah jednotlivých složek, ale……..zase ten nešťastný kaseinát vápenatý a k tomu 63%, takže většinu produktu tvoří právě těžko stravitelná bílkovina. Už to ani nezachrání 11% mléčného koncentrátu. Vzhledem k tomu, že se jedná o levný produkt by se to dalo pochopit. Co je ale velká škoda je opětovný velmi nízký obsah vaječného proteinu(2%)a ještě bohužel nezpracovaného.

PLUSY

  • pěkný obal
  • garance poměru jednotlivých složek

MÍNUSY

  • vše ostatní

ZÁVĚR

Když budeme hodně přísní, tak je opravdu lepší si koupit tvaroh.

Příklad č.4

Složení ve 100g:

  • Bílkoviny – 76g
  • Sacharidy – 6,7g
  • Tuky – 5g

Složení: proteinová směs-syrovátkový koncentrát, mléčný koncentrát (micelární kasein), nedenaturovaný vaječný albumin, glutaminové peptidy

Na první pohled se může zdát, že tento proteinový přípravek je ideálně sestaven. Otázkou je ovšem naše známá garance jednotlivých složek, která zase chybí. Když budeme hodně skeptičtí, tak složení může být postaveno klidně na 70 až 80% syrovátky a zbytek budou tvořit pomalé složky, což je zásadní marketingový tah (pravděpodobně to bude odpovídat realitě vzhledem k velmi nízké ceně).Pokud budeme uvažovat logicky, tak věříme, že kdyby drahé (rozumněj perfektně zpracované) složky byly ve správném poměru, tak se jimi výrobce rád pochlubí.U takto zamaskovaného složení je tomu spíše naopak. Toto bohužel platí u všech proteinů, které Vám negarantují obsah jednotlivých složek.

PLUSY

  • kvalitní zpracování jednotlivých složek
  • glutaminové peptidy (lépe využitelná forma oproti klasickému L-Glutaminu)

MÍNUSY

  • negarantovaný poměr jednotlivých složek
  • při skeptickém pohledu spíše rychlý „Whey“ protein

ZÁVĚR

Vypadá to na pohled všechno pěkně, ale pravděpodobně se jedná o protein s velmi vysokým obsahem syrovátky a velmi nízkým obsahem pomalých složek. Neuvedení přesného poměru jednotlivých proteinových složek v nás však nebudí důvěru.

Příklad č.5

Složení ve 100g:

  • Bílkoviny – 78g
  • Sacharidy – 4g
  • Tuky – 2,9g

Složení: proteinová směs s garantovaným obsahem složek 33:33:33 - ultrafiltrovaný mléčný koncentrát (80% micelární kasein, 20% syrovátkový protein),izolát vaječného albuminu, ultrafiltrovaný syrovátkový koncentrát, glutaminové peptidy,Lactospore (Bacillus Coagulans),zažívací enzymy Dygezyme (amyláza, proteáza, celuláza, laktáza, lipáza)

Tak takto by to mělo přesně vypadat. Tomuto složení nelze vytknout vůbec nic. Garantovaný obsah všech tří složek 33 (micelární kasein):33 (vaječný izolát): 33 (ultrafiltrovaný koncentrát). Každá složka je zpracovaná nejvyšší úrovní (ultrafiltrovaný koncentrát je v tomto případě lepší než izolát kvůli vysokému obsahu bioaktivních složek, o perfektní strávení zbytku laktózy se v tomto produktu postarají zažívací enzymy). Navíc obsah glutaminových peptidů.Bonusem je i obsah laktobacilů pro ještě lepší mikroflóru střev.Vše u tohoto produktu je naprosto průhledné a tak by to mělo být vždy. Perfektní práce.

PLUSY

  • garantovaný obsah jednotlivých složek
  • nejlepší zpracování každé složky
  • glutaminové peptidy (lépe využitelná forma oproti klasickému L-Glutaminu)
  • navíc zažívací enzymy a laktobacily

MÍNUSY

  • žádné nejsou

ZÁVĚR

Popravdě řečeno jsme nic lepšího neviděli. Absolutně průhledný produkt. U každé složky je garantovaný obsah. Stravitelnost a využitelnost tohoto produktu bude vynikající. Jednoznačný vítěz našeho testu bez jediné chyby.

Tento článek je publikován ve spolupráci se společností ForActiv.cz s.r.o. (www.foractiv.cz)

Společnost Goldfitness s.r.o. je výhradním distributorem značky WEIDER pro Českou republiku!
Možnosti platby - zajišťuje: PayU
Dobírka Hotově Převodem Kartou Česká spořitelna Raifka Komerční banka FIO mBank GE Money Sberbank Mobito
Přepnout na plnou verzi webu.