0
0 0 Kč

Košík je prázdný

MENU
Kolagen versus plnohodnotné bílkoviny

Zajímavosti Kolagen versus plnohodnotné bílkoviny Vydáno: 11.10.2010

Kolagen vs. plnohodnotná bílkovina

Kolagen je velmi známou a často používanou kloubní bílkovinou. Hlavním důvodem je velmi nízká pořizovací cena a vysoký obsah specifických aminokyselin (glycin, hydroxyprolin, hydroxylysin), které jsou stavebními kameny všech vaziv. Z kolagenu se díky nízké ceně vyrábí také např. klih, pojiva a lepidla, hnojiva, krmiva pro zvířata a další.

Z hlediska celkové výživy, a to nejen vzhledem k svalové hmotě, však kolagen plnohodnotnou bílkovinou není, zejména postrádá jednu z 10 důležitých esenciálních aminokyselin tryptofan ( tělo si ji neumí vytvořit samo ). Dalším znakem je také velmi nízký obsah důležitých větvených aminokyselin BCAA.

Stručně řečeno, hydrolyzát kolagenu, může být dobrou kloubní bílkovinou, ale do plnohodnotných proteinových, či aminokyselinových produktů zaměřených na svalový růst jednoznačně nepatří, z tohoto důvodu jsme vytvořili následující článek, který Vám bude přehledným vodítkem, jak kolagen a jeho množství v jednotlivých produktech identifikovat. Nejdříve se ale pojďme podívat, jak se kolagen vyrábí.

Technologie výroby kolagenu

Kolagen ( želatina ) je získáván v masném průmyslu z použitelných odpadních materiálů ( odřezky kůží, pojiva, chrupavky, kostry, běháky, nožky, kopyta, paznehty, oční bulvy atd...). Tyto odpadní materiály (nejčastěji hovězího původu), jsou rozřezány, rozmělněny a následně homogenizovány. Lidově řečeno „přeměněny na pastu“. Na rozmělnění se používají speciální mlýny a drtiče, homogenizace se provádí mícháním a opakovaným přemletím vzniklé pasty. Protože vzniklá pasta obsahuje stále vysoké množství tuku a dalších nekolagenních složek, jsou tyto složky odstraňovány chemickou cestou za použití speciálních rozpouštědel ( etanol chloroform, metanol, NaOH a další ). Výsledkem je čistá kolagenní pasta s obsahem až 98% bílkovin. Tento kolagen je následně podrobován hydrolýze ( štěpení ), která se obvykle provádí kyselým, nebo zásaditým způsobem ( kyseliny, louhy ). Šetrná enzymatická hydrolýza ( štěpení za pomoci specifických enzymů ), která je využívána u kvalitnějších zdrojů bílkovin, se v tomto případě obvykle neprovádí. Vzniklý hydrolyzát kolagenu je následně dle potřeby a zaměření využit k daným účelům. Nicméně z celé technologie produkce kolagenu je patrné, že se jedná o velmi „invazivní“ metodu, která je ve srovnání s šetrnými metodami jako je např. CFM u mléčné bílkoviny, velmi „kontrastní“.

Kolagen a spektrum aminokyselin

Jak již bylo zmíněno výše kolagen má velmi odlišné spektrum aminokyselin a to jak od bílkoviny hovězího masa, tak od mléčných bílkovin a dalších. Charakteristickým rysem je vysoký obsah aminokyseliny Glycinu – až 25% z celkového obsahu, dále je to obsah specifických aminokyselin, které nejsou vůbec v bílkovině hovězího masa, mléčné a vaječné bílkovině přítomny, těmito aminokyselinami jsou Hydroxyprolin – až 12% z celkového obsahu a Hydroxylysin. Dále je to nulový obsah důležité esenciální aminokyseliny Tryptofan a velmi nízký obsah BCAA 5 – 6%.

Kolagen – spektrum aminokyselin v %

Glycin 22,3
Prolin 12,6
Hydroxyprolin 12,4
Kyselina glutamová 9,6
Alanin 9,1
Arginin 7,7
Kyselina aspariková 5,7
Lysin 3,5
Serin 3,5
Leucin 2,8
Valin 2,4
Fenylalanin 2,2
Threonin 1,9
Isoleucin 1,2
Histidin 1,9
Hydroxylysin 0,9
Methionin 0,8
Tyrosin 0,5

Kolagen vs. plnohodnotné bílkoviny v produktech ( doplňky stravy ) zaměřených na růst svalové hmoty.

Obvyklou praktikou některých výrobců je to, že přidávají kolagen do proteinových produktů určených pro svalový růst. Za důvod je uváděna ochrana kloubního aparátu. To vše by bylo v pořádku, pokud by daný výrobce uvedl přesné množství obsahu kolagenu, v rámci celkové bílkoviny. Tomu však v 99% případů není a daný proteinový přípravek tak může obsahovat 2%, ale také klidně 49% nekvalitní, levné kolagenní bílkoviny, která rozhodně není to nejlepší pro růst svalové hmoty. Pojďme se nyní podrobně podívat na srovnání spektra aminokyselin kolagenu a plnohodnotných bílkovin, kde také uvedeme ve stručných bodech návod jak kolagen v produktu detekovat a jak přibližně určit jeho množství.

Hovězí bílkovina kolagen vs. bílkovina hovězího masa

I když jsou obě bílkoviny hovězího původu, je mezi nimi doslova „vesmírný“ rozdíl. Bílkovina hovězího masa je plnohodnotná, to znamená, že obsahuje všech 10 esenciálních aminokyselin včetně uvedeného tryptofanu, dále je to 17-18% BCAA a 15% Glutaminu. Bílkovina hovězího masa neobsahuje kloubní aminokyseliny hydroxyprolin a hydroxylysin! Toto je důležité rozlišovací znamení. Oproti tomu kolagen, má všechny výše zmíněné deficity a charakteristiky.

Bílkovina hovězího masa – spektrum aminokyselin v %

Glycin 6,1
Prolin 4,8
Kyselina glutamová 15,0
Alanin 6,1
Arginin 6,5
Kyselina asparagová 9,1
Cystein 1,3
Lysin 8,4
Serin 3,9
Leucin 8,0
Valin 5,0
Fenylalanin 3,9
Threonin 4,0
Tryptofan 0,7
Isoleucin 4,5
Histidin 3,2
Methionin 2,6
Tyrosin 3,2

Doplňky výživy z kategorie „BEEF“

Jak postupovat v případě, že kupujete instantní hovězí proteinový koncentrát, popř. aminokyseliny a chcete zjistit, zda produkt není „nastaven“ kolagenem a obsahuje skutečně bílkovinu hovězího masa? Zde je stručný návod:

1/ Složení - zkontrolujte složení produktu (angl. Ingredients ), kde musí být jednotlivé složky uvedeny v řádkovém seznamu postupně za sebou. Na prvním místě je složka, které je v produktu nejvíce, na posledním složka, které je nejméně. Ve složení by měl být také přesně specifikován původ hovězí bílkoviny, tedy zda se jedná o bílkovinu hovězího masa, či kolagenu. V případě že naleznete ve složení obsah želatiny, či kolagenu, postupujte k bodu dvě. To stejné učiňte i v případě, že kolagen ve složení nenaleznete.

2/ Spektrum aminokyselin - pokud produkt nemá spektrum aminokyselin rozepsáno vůbec, doporučujeme tento produkt vůbec nekupovat, z 99% se bude jednat pouze o hydrolyzát kolagenu. V případě, že je spektrum aminokyselin uvedeno, zaměřte se na následující údaje:

  • a/ Hydroxyprolin a Hydroxylysin – tyto aminokyseliny jsou přítomny pouze v kolagenu, ne v hovězím mase, v případě, že jsou na seznamu uvedeny, jedná se o kolagen.
  • b/ Glycin – zaměřte se na množství glycinu ve 100g aminokyselin. Bílkovina hovězího masa obsahuje 6 – 7 % Glycinu, kolagen 17-25% Glycinu
  • c/ Tryptofan a Cystein – jsou li tyto dvě aminokyseliny ve složení nepřítomny, jedná se o „čistokrevný“ kolagen

3/ Přibližné stanovení množství kolagenu v bílkovinné složce produktu - uvedené množství Hydroxyprolinu ve spektru aminokyselin vynásobte x 8,5. Výsledné číslo je přibližným procentuálním zastoupením bílkoviny kolagenu v celkové bílkovině produktu. Např. produkt obsahuje 3.050 mg ( 3,05%) hydroxyprolinu ve 100g aminokyselin, to znamená 3,05 % x 8,5 = 25,92% kolagenu v rámci celkové bílkoviny, což je opravdu hodně. Další příklad: produkt obsahuje 12,5% ( 12.500mg/100g) Hydroxyprolinu, to znamená 12,5 x 8,5 = 106,25% kolagenu, což znamená, že se jedná o produkt založený pouze na kolagenu, což je také skutečnost, tento údaj pochází z kloubní výživy.(pozn. dané % může překročit 100% díky pohyblivému % kolagenu)

Kolagen vs. syrovátková bílkovina

Syrovátková bílkovina je známá pro svůj vysoký obsah větvených aminokyselin BCAA - 21 až 22%, Glutaminu - 16 až 17%, samozřejmostí je obsah všech deseti esenciálních aminokyselin. Charakteristický je nízký obsah Glycinu, pouze do 2%.

Syrovátková bílkovina – spektrum aminokyselin v %

Glycin 1,7
Prolin 6,0
Kyselina glutamová 16,4
Alanin 5,4
Arginin 1,8
Kyselina asparagová 10,1
Cystein 2,7
Lysin 9,0
Serin 5,2
Leucin 9,7
Valin 6,1
Fenylalanin 2,6
Threonin 8,3
Tryptofan 1,6
Isoleucin 7,1
Histidin 1,4
Methionin 2,1
Tyrosin 2,9

Doplňky výživy z kategorie „WHEY“

Jak postupovat v případě, že kupujete instantní „whey protein“, popř. aminokyseliny a chcete zjistit, zda produkt není „nastaven“ kolagenem a obsahuje skutečně syrovátkovou bílkovinu? Zde je stručný návod, který je obdobný tomu předešlému:

1/ Složení - zkontrolujte složení produktu (angl. Ingredients ), kde musí být jednotlivé složky uvedeny v řádkovém seznamu postupně za sebou. Na prvním místě je složka, které je v produktu nejvíce, na posledním složka, které je nejméně. V případě že naleznete ve složení obsah želatiny, či kolagenu, postupujte k bodu dvě. To stejné učiňte i v případě, že kolagen ve složení nenaleznete.

2/ Spektrum aminokyselin - V případě, že je spektrum aminokyselin uvedeno, zaměřte se na následující údaje:

  • a/ Hydroxyprolin a Hydroxylysin – tyto aminokyseliny jsou přítomny pouze v kolagenu, ne v syrovátkové bílkovině, v případě, že jsou na seznamu uvedeny, jedná se o kolagen.
  • b/ Glycin – zaměřte se na množství glycinu ve 100g aminokyselin. Syrovátková bílkovina obsahuje do 2 % Glycinu, kolagen 17-25% Glycinu
  • c/ Tryptofan a Cystein – jsou li tyto dvě aminokyseliny ve složení nepřítomny, jedná se o „čistokrevný“ kolagen

3/ Přibližné stanovení množství kolagenu v bílkovinné složce produktu - uvedené množství Hydroxyprolinu ve spektru aminokyselin vynásobte x 8,5. Výsledné číslo je přibližným procentuálním zastoupením bílkoviny kolagenu v celkové bílkovině produktu.

Uvedený postup platí obdobně i pro mléčnou bílkovinu, kasein a vaječnou bílkovinu. Obecně doporučujeme se u produktů určených pro svalový růst kolagenu vyhýbat, v případě, že si tento typ výrobku chcete přesto koupit, doporučujeme jen takové produkty, které obsahují do 3% kolagenu. Pokud však zvolíte produkty bez obsahu kolagenu, jednoznačně šetříte nejen svoji peněženku, ale děláte i to nejlepší pro růst svalové hmoty.

GOLDFITNESS Prodejna Praha 10

V Olšinách 78/1270, 100 00 - Praha 10 - Strašnice

Pondělí - Pátek: 9 - 19 hod.

+420 274 774 632

GOLDFITNESS Sklad a prodejna Praha 8

Zdibská 2/229 (areál Zdibská), 182 00 - Praha 8 - Kobylisy

Pondělí - Pátek: 9 - 17 hod.

+420 736 631 669